Boşanmanın çirkin bir savaşa dönüşmesinin en önemli nedenleri

Hepimiz mütemadiyen değişiyoruz. Üstelik gelecekte değişme ihtimalini çok hafife alıyoruz. Bazen sevdiğimiz kişiyle aynı yöne gidiyoruz bazen de keskin bir şekilde farklı bir viraj alıyoruz. Evliliği nezaketle sonlandırmanın bir yolu olmalı.

10 Aralık 2023
Boşanmak zor, iyi boşanmak daha da zor. Fotoğraf: Shutterstock

Merriam-Webster Sözlüğü 2023 yılının kelimesini “Authentic” (otantik) olarak açıkladı. Amerika’nın en eski sözlük yayıncısı olan Merriam-Webster, bu kelimenin aramalarında ciddi bir artış gözlemlediklerini belirtti.

“Authentic” kelimesi şu anlamlara geliyor: Özgün, hakiki, gerçek, güvenilir, esas, orijinal, otantik, geçerli, inanılır… Bu kelimeye olan ilginin özellikle bu yıl artmasının sebebinin ise “sosyal medya, kimlik, ünlüler ve yapay zeka hakkındaki gelişmeler ve öyküler olduğu” düşünülüyor.

“Yanlış veya taklit olmayan”, “gerçeklik içeren” ve benzer birçok anlamı taşıyan “authentic” sözcüğü aslında bir arayışımızın ifadesi: Maskesizlik, samimiyet. Online ilişkilerden şişirilmiş event’lere, uyduruk haberlerden düzmece influencer’lara günümüz iletişiminin sahteliğinden bıkanların aradığı şey samimiyet! Galiba herkes çok kısa sürede “otantik yani samimi, sahtelik içermeyen” bir hayat arayışına geçti. Kötü bir haber vereyim: Maalesef aradığınız numaraya artık ulaşılamıyor! Hem yakın insan ilişkilerinde hem de yakın duygusal ilişkilerde. Tabi ki benim konum ikincisi.

Soru basit: Duygusal ilişkileri bile sahteleştiren ne? Dışarıdan bakıldığında Oscar ödüllük bir performans ile aşık, mutlu, çocuklu görüntüsü verilirken içi yozlaşmış ilişki ve çift gerçekleri artık normalleşmeye başladı. Hele bir de ayrılık, boşanma söz konusu olduğunda maskeler düşüyor ve gerçek yüzler ortaya çıkıyor. Tüm sırlar ortaya dökülüyor. Türkiye’nin medyatik doktoru Ender Saraç ve boşanma aşamasında olduğu eşi ile ilgili haberler de bu gerçeğe tuz biber ekti. Uzun vadeli bir ilişkiyi bitirmek her zaman zor ama niye bazen bu kadar çirkinleşiyor?

Bir boşanmanın çirkin bir savaşa dönüşmesinin en önemli nedenleri neler olabilir?

En önemli sebep aldatma. Bir eş, diğer eşin ilişkisini öğrendiğinde çılgına dönüyor, delicesine sinirleniyor ve kıskanıyor. İkinci en önemli sebep ise maalesef maddiyat. Bir taraf daha fazla para maddi kazanç elde etmek için zorluk çıkartmaya, hatta karşı tarafı manipülasyonla dize getirmeye çalışabiliyor. Bir de “saçımı süpürge ettim” hisleri var: “Hayatımın en güzel yıllarını aldı.” “O olmasaydı hukuk fakültesine giderdim.” Bunlar insanların boşanırken nasıl savunma mekanizmalarını harekete geçirdiklerinin örnekleri. Bu vazgeçilmiş seçimlerin acısı öfkeye, kinciliğe ve diğer kişiyi yasal veya duygusal olarak incitme isteğine dönüşebiliyor ve bu nedenle boşanma çekişmeli hale geliyor.

Boşanma boyunca bu kadar yoğun duygular hissetmek anormal değil. Bu aslında eşinize ne kadar “bağlı”olduğunuzun göstergesi. Psikolojik açıdan yakın olduğunuz birinden nefret ettiğinizde o kişiyle hâlâ duygusal bir bağınız var anlamına geliyor. Çünkü sevginin tam tersi nefret değil, kayıtsızlık. Boşanma savaşları yeni olmasa da samimiyetsizlik giderek artıyor. Sonucunda hem evlilikler yürütülemiyor hem de samimiyetsizlik çağı daha fazla boşanma savaşları yaratıyor.

Ünlü çiftler de bu duygulardan payını alıyor. Bazı ünlüler her ne kadar özel hayatını gözlerden uzak yaşamak istese de bir şekilde gözler önüne serilebiliyor. Ünlülerin evlilik hikayelerinde kimileri yıllarca aşk yaşayıp tek celsede boşanırken, kimi evlilikler yıldırım hızıyla başlayıp aynı hızla sona erebiliyor.

Sıla- Hazer Amani evliliği 1 yıl, boşanmaları 15 dakika sürerken, Türkiye’de magazin tarihinin en en uzun süren boşanma ve velayet davasının kahramanlarından biri 6-7 yıllık bir velayet mücadelesi sürdüren manken Tuğba Altıntop ve Rafet El Roman, diğeri de boşanma sonrası tapu kavgaları devam eden Seçkin Piriler ve Kaan Tangöze oldu.

Sosyetenin belki de en çekişmeli boşanma davası, Feryal Gülman ile Kemal Gülman arasında geçti. Öyle ki tam 8 yıl süren boşanma davası 2021’de sonuçlandı. Mahkeme, Feryal Gülman’ın ‘zina’ nedeniyle açtığı boşanma davasını karara bağlayarak çifti boşadı. Kemal Gülman’ı da 60 milyon lira tazminata hükmetti. Emre Aşık ile üç çocuğunun annesi Yağmur Aşık, 3 yıl devam eden çekişmeli dava sonunda boşanabildi.

2014 yılında evlendiği ve geçen sene boşandığı eşi Zeynep Kadıoğlu ile Okan Karacan arasındaki gerilim artınca karşılıklı suçlamalarda bulunan ikili mahkemelik oldu. Yabancı ünlülerden Johnny Deep – Amber Heard çifti 2015-2017 yılları arasında evli kaldı. Boşanmanın ardından Deep, Heard’e 50 milyon dolarlık iftira davası açtı. Çekişmeli geçen dava günleri magazin ve dünya basınında günlerce konuşuldu, hatta dizisi bile yapıldı.

İster boşanma başarısızlığını kabullenememek diyelim, ister affetmeyi reddetmek veya takıntılı bir aşk bazı eşlerin boşanmayı sonuçlandırmaları yıllar sürebiliyor. Boşanma savaşları, özellikle de işin içine büyük miktarlarda para, çocuklar veya mülkler girdiğinde, avukatların, muhasebecilerin, arkadaşların ve ailenin seyirciliğinde yaşanıyor. Oysa bir ilişkinin sona ermesi, eski eşinizle birlikte olma kararınızın en başta hatalı olduğu anlamına gelmiyor. Bir ilişkinin başarısı ne kadar süreceği ile belirlenmiyor. İnsanlar değişiyor. Koşullar değişiyor. İlişkiler değişiyor. Harvard’da yapılan bir araştırma, insanların gelecekte ne kadar değişeceklerini hafife aldıklarını gösteriyor.

Çok değişiyoruz. Bazen sevdiğimiz kişiyle aynı yöne gidiyoruz bazen de keskin bir şekilde farklı bir viraj alıyoruz. Bu nedenle evliliğe sevgiyle girdiğiniz gibi sevgiyle ayrılabilirsiniz. Benim bildiğim şudur: Evlenmek kadar boşanmak da iyi insanlar gerektirir.

Mutlu evliliği olan 1500 kişi anlattı: Sırları hep aynıMutlu evliliği olan 1500 kişi anlattı: Sırları hep aynı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.